ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕФОРМАЦІЙ ПОЛІМЕРБЕТОНІВ У РІЗНИХ СЕРЕДОВИЩАХ ЗА ПІДВИЩЕНИХ ТЕМПЕРАТУР

Автор(и)

  • А. БЕРЕЗЮК Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • М. ГАННИК Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • Р. ПАПІРНИК Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • О. МАРТИШ Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.280223.7.913

Ключові слова:

полімербетон, фуранові смоли, адгезія, бензосульфокислоти, повзучість, адсорбція, тріщини, агресивне середовище

Анотація

Постановка проблеми. В сучасній практиці будівництва значну роль відіграють композиційні матеріали з високим рівнем стійкості, а саме полімербетони. У зв’язку з безперервним зростанням потреб у застосуванні стійких до агресивного середовища будівельних матеріалів і в Україні, і в світових масштабах, а також перспективою використання їх у будівництві, металургії, хімічній промисловості, тематика досліджень присвячена деформаціям полімербетонів у різних середовищах за підвищених температур. Мета роботи: пошук механізмів підвищення стійкості полімербитонів в агресивному середовищі. Об’єкт дослідження – полімербетон на модифікованих фуранових смолах. Предмет дослідження – вивчення особливостей деформацій (а саме повзучості) полімербетону в різних середовищах (вода, сірчана кислота) при різних температур. Основна частина. Дослідженями визначено параметри деформацій полімербетонів у різних середовищах. Висновки. Визначено параметри деформації полімербетонів на модифікованих фуранових смолах у гарячих розчинах сірчаної кислоти. Доказано, що зниження міцності і деформаційних властивостей залежить також від гігроскопічності бензосульфокислоти. Показано, що за одночасної дії агресивного середовища і температури в напруженому стані явище повзучості набуває більш інтенсивного характеру, полімербетон руйнується у значно коротші терміни.

Біографії авторів

А. БЕРЕЗЮК, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

канд. техн. наук, проф., кафедра технології будівельного виробництва

М. ГАННИК, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

канд. техн. наук, доц., кафедра технології будівельного виробництва

Р. ПАПІРНИК, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

канд. техн. наук, доц., кафедра технології будівельного виробництва

О. МАРТИШ, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

канд. техн. наук, доц., кафедра технології будівельного виробництва

Посилання

Осипенко В. І., Поздєєв С. В., Тищенко І. Ю. Будівельні матеріали та їх поведінка при дії високих температур : навч. посіб. Черкаси, 2011. 170 с.

Березюк А. М., Папірник Р. Б., Ганник М. І., Мартиш О. П., Огданський І. Ф., Гайдар А. М. Внутрішні напруги в фуранових композитах і шляхи їх релаксації полімербетонів. Будівництво, матеріалознавство, машинобудування. Вип. 104. 2018. С. 54–59.

Дворкін Л. Й., Лаповська С. Д. Будівельне матеріалознавство : підруч. Рівне : НУВГП, 2016. 448 с.

Березюк А. М, Ганник М. І., Папірник Р. Б., Огданський І. Ф., Мартиш О. П., Гайдар А. М. Вплив відходів хімічних виробництв на особливості полімербетонів. Вісник Одеської державної академії будівництва та архітектури. 2018. Вип. 71. С. 84–88.

Березюк А. М., Папірник Р. Б., Ганник М. І., Мартиш О. П., Лупир О. О. Дослідження пористої структури полімербетону на основі термореактивних фуранових смол. Методи визначення пористості. Український журнал будівництва та архітектури. 2021. № 3. С. 19–26.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-14