НОВЕ РОЗУМІННЯ ОСНОВ ФОРМУВАННЯ АРХІТЕКТУРНО-МІСТОБУДІВНОГО СЕРЕДОВИЩА ПІД ЧАС СТВОРЕННЯ ОБ'ЄКТІВ НА ЗЕМЛІ ТА ІНШИХ ПЛАНЕТАХ

Автор(и)

  • В. ВОРОБЙОВ Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • О. ШИЛО Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.280223.28.916

Ключові слова:

архітектурно-містобудівне середовище, гравітаційне поле, електромагнітне поле, простір, час, матерія, об'єкти творчості архітектора, дискретність Світу, ймовірність Світу, нові засади формоутворення в архітектурі та містобудуванні

Анотація

Постановка проблеми. Двадцяте століття було часом розробок унікальних архітектурно-містобудівних проектів для Землі та освоєння інших планет. Ця робота продовжується і зараз, що пояснюється розвитком знань в інженерно-технічних галузях діяльності, матеріалознавства, будівельних та суміжних технологій, багатьох інших напрямів. Включаючи космічні вектори економічних, політичних, наукових, військових, медичних, еволюційних та інших інтересів людей. У розробці нових об'єктів традиційно домінують застарілі наукові уявлення про сутність та властивості простору, про сутність та властивості людини, про сутність та властивості рефлексій людей на себе та навколишнє середовище. З іншого боку, у наукових колах протягом ХХ – початку ХХI століття сформувалися три теоретичні напрями знань, що докорінно змінюють уявлення про те, чи існують простір і час, у яких, як вважається, творить свої об'єкти архітектор; чи існує матерія (речовина, з якої будують міста та будівлі в них); що є дискретна та імовірнісна структура Буття, і як ми до неї тепер маємо ставитися. Три напрями знань, що здійснили революцію у розумінні основ Світобудови від мікромасштабів до Вселенських процесів – це загальна теорія відносності, квантова механіка та теорія квантової гравітації. Критичний аналіз сучасних об'єктів архітектури та містобудування привів до висновків  про те, що на основі нових знань необхідно переглянути  також і  підходи до формування антропогенного середовища, створюваного як для умов на Землі, так і для умов на інших планетах. Мета статті – розкрити нове розуміння основ формування архітектурно-містобудівного середовища під час створення об'єктів на Землі та інших планетах.

Біографії авторів

В. ВОРОБЙОВ, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

канд. арх., доц., кафедра архітектурного проєктування та містобудування

О. ШИЛО, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

ст. виклад., кафедра архітектурного проєктування та містобудування

Посилання

Археоастрономія. Астрономічний енциклопедичний словник. За заг. ред. І. А. Климишина, А. О. Корсунь. Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України, Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. 27 с.

Посацький Б. С., Король Є. І., Кознарська Г. Є. Архітектурний образ міста : навч. посіб. Львів : Вид- во «Львівської політехніки», 2019. 140 с.

Вакарчук І. О. Квантова механіка. 4-е вид., доп. Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2012. 872 с.

Воробйов В. В. Екополіс – світ зоряного майбутнього. Книжка XXI століття. Дніпро : Журфонд, 2020.

с.

Воробйов В. В. Енергоінформаційні проблеми тераформування планет. Вихідні положення нової наукової парадигми інноваційних технологій охорони здоров'я, освіти та філософії системного мислення планетарної цивілізації планети Земля. До основ фізичної взаємодії : матер. XII міжнар. наук.-практ. конф. міжнар. академії біоенерготехнологій (22‒23 жовтня 2021 р.). За наук. ред. д. е. н., проф. В. А. Ткаченка Дніпро, 2021.

С. 129–138.

Воробйов В. В. Еніологічні аспекти екополісів. До основ фізичної взаємодії. матер. Від атома до двоядерно-фізичних субстанцій та живих хвиль : VIII міжнар. наук.-практ. конф. міжнар. академії біоенерготехнологій (04‒06 жовтня 2013 р.). Наукові праці дійсних членів та членів-кореспондентів під наук. ред. Ткаченка В. А. Дніпропетровськ, 2013. С. 259–275.

Висоцький В. І. Квантова механіка та її використання в прикладній фізиці. Київ : ВПЦ «Київський ун-т», 2008. 367 с.

Дідик В. В., Павлів А. П. Планування міст : підруч. для студ. вищ. навч. закл. Львів : Національний ун-т «Львівська політехніка», 2006. 411 с.

Яцків Я. С., Александров О. М., Вавилова І. Б. та ін. Загальна теорія відносності: випробування часом : монографія. Голов. астроном. обсерваторія. Цетр дослідж. наук.-техн. потенціалу та історії науки

ім. Г. М. Доброва Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. Астроном. обсерваторія. Київ : ГАО НАН України, 2005.

с.

Полякова О. О. Типы астрономических планировок в археологических памятниках (методологические аспекты). Челябинск : АТОКСО, 2003. 25 с.

Ровеллі Карло. Сім основних уроків з фізики. Харків : Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2016. 95 с.

Соколовский Ю. И. Теория относительности в элементарном изложении. Харьков : Изд-во Харьк. ун-та, 1960. 174 с.

Федорченко А. М. Теоретична фізика : підруч.; у 2 т. T. 2. Квантова механіка, термодинаміка і статистична фізика. Kиїв : Вища школа, 1993. 415 с.

Фомін І. О. Основи теорії містобудування : підруч. Київ : Наукова думка, 1997. 191 с.

Шило О. С. Початки планувальної ритмодинаміки регіональних архітектурно-ландшафтних систем. Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. 2003. № 3. С. 53–57.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-14