ОБУМОВЛЕНІСТЬ ПОНЯТТЯ «СКЛАДНІСТЬ» У ТЕРМІНОЛОГІЇ СУЧАСНОГО АРХІТЕКТУРНОГО ФОРМОУТВОРЕННЯ

Автор(и)

  • М. УСПЕНСЬКИЙ Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • В. НЕСТЕРЕНКО Харківський національний університет будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.280223.102.924

Ключові слова:

архітектурна форма, інформація, суспільство, семантика, система, складність, формоутворення

Анотація

Постановка проблеми. Як вихідна ситуація в статті прийнята необхідність постійного перегляду базових архітектурних категорій і понять, викликана подіями, пов’язаними з появою в 1990-х роках нової течії – цифрової нелінійної архітектури. Будучи кульмінацією постмодерністського періоду, цифрова архітектура продовжує збагачувати його парадигму, використовуючи установку на складність архітектурних форм. Проте цифрова архітектура приймає складність з точки зору, що раніше не зустрічалася в теорії архітектурного проектування, розуміння складності базується на актуальних досягненнях наук складності. Багатозначність поняття «складність» прийнято як проблему дослідження. Мета статті – визначення поняття «складність» у контексті сучасного архітектурного формоутворення. Методика. Як основний обрано метод семантичного аналізу. Висновок. Розкрито зв’язок понять «форма» і «складність», виходячи з історичного аналізу визначень поняття «форма». Дано визначення терміна «архітектурна форма» через зв’язок форми та змісту, що розкриває ключові аспекти змісту сучасної архітектурної форми. Проаналізовано зміни у змісті визначень поняття «складність» з позиції методології проектування та загальнонаукових методів. Розкрито значення складності на трьох рівнях сприйняття форми: морфологічному, символічному та феноменологічному. Розглянуто обумовленість необхідності та причини виникнення складності у сучасних архітектурних формах, як наслідок зміни у ціннісних установках суспільства. Наведено приклади поступового впровадження принципів та впливу науки складності на теорію архітектури. З урахуванням розглянутих особливостей розуміння складності та уявлень про складні об’єкти, взяті з теорій складності, сформульовано визначення поняття «складність», що не викликає труднощів у застосуванні. Надано висновки, що містять нюанси застосування та характеристику отриманого визначення. Намічено перспективи подальшого впровадження актуальних системних уявлень про місто та міське середовище, здатних залучити архітектуру до нової наукової картини світу.

Біографії авторів

М. УСПЕНСЬКИЙ, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

канд. арх., доц., кафедра основ архітектури

В. НЕСТЕРЕНКО, Харківський національний університет будівництва та архітектури

канд. арх., доц., кафедра дизайну архітектурного середовища

Посилання

Добрицына И. А. От постмодернизма – к нелинейной архитектуре : архитектура в контексте современной философии и науки. Москва : Прогресс-Традиция, 2004. 416 с.

Джонс Дж. К. Инженерное и художественное конструирование. Пер. с англ. Москва : Мир, 1976. 326 с.

Джонс Дж. К. Методы проектирования. Пер. с англ. Москва : Мир, 1986. 326 с.

Раппапорт А. Г. К пониманию архитектурной формы : дис.…д-ра искусствоведения по спец. 18.00.01. Москва 6 НИИТАГ, 2000. 53 с.

Бірілло І. В. Концептуальні засади формування інформатичної компетентності майбутніх архітекторів. Інформаційно-комунікаційні технології в сучасній освіті: досвід, проблеми, перспективи : тези ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. Львів : Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, 12–14 листопада, 2012. С. 133–139.

Бірілло І. В. Сутність професійної культури майбутніх архітекторів. Проблеми розвитку міського середовища: науково-технічний збірник. Київ : НАУ, 2014. № 11, вип. 1. С. 259–266.

Бірілло І. В. Інноваційні освітні технологiї у навчальному процесi вищих навчальних закладiв архiтектурно-дизайнерського профiлю. Теорiя та практика дизайну: науково-технічний збірник. Київ, 2014. Вип. 6. С. 12–21.

Alexander C. The Nature of Order : аn Essay on the Art of Building and the Nature of the Universe. Book 1. The Phenomenon of Life. CES Publishing, 2002. 476 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-14