ПІСЛЯВОЄННА ВІДБУДОВА МІСТ УКРАЇНИ В АРЕАЛАХ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ БЕЛЛІГЕРАТИВНИХ ЛАНДШАФТІВ

Автор(и)

  • В. В. ВОРОБЙОВ Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • О. С. ШИЛО Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.140723.40.953%20

Ключові слова:

беллігеративні ландшафти, антропогенні ландшафти, природні ландшафти, містобудівні аспекти ландшафтів, відновлення зруйнованих міст та сіл, зональні та азональні ландшафтні фактори, тополічна структура ландшафтів, матриці обмінних зв'язків ландшафтів

Анотація

Постановка проблеми. Війна росії проти України, що розпочалася 24 лютого 2022 року, принесла руйнування великої кількості міст і сіл на території областей, що опинилися у зоні театрів воєнних дій. Багато населених місць, незалежно від їх величини та статусу в системі розселення країни, знищені повністю. Залишилися лише руїни, ями від згорілих і розбитих до каміння будинків, незліченні вирви від вибухів та інші види порушених територій. На жаль, війна триває. На території міст і сіл, на полях і в лісах, на берегах річок, на вершинах і схилах пагорбів і балок, уздовж доріг, що зв'язують поселення, а також в інших місцях, де йшли або продовжують іти бої, виникли особливі різновиди ландшафтів, званих у наукових публікаціях беллігеративними. Вони мають особливі механізми функціонування, особливі схеми руйнування матриць обміну речовиною, енергією, інформацією, імпульсом і цілепокладанням, які існують як у зональних природних, так і в азональних антропогенних ландшафтах. Площа беллігеративних ландшафтів зростає, і саме вони домінують тепер у зруйнованих поселеннях та навколо них. Відродження міст після нашої перемоги неможливе без знання архітектурно-містобудівних аспектів беллігеративних ландшафтів. Мета статті – розкрити містобудівні аспекти беллігертивних ландшафтів та алгоритм їх подальшого обліку.

Біографії авторів

В. В. ВОРОБЙОВ , Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра архітектурного проєктування та містобудування, канд. арх., проф.

О. С. ШИЛО , Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра архітектурного проєктування та містобудування, ст. виклад.

Посилання

Археоастрономія. Астрономічний енциклопедичний словник. За заг. ред. І. А. Климишина, А. О. Корсунь. Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України, Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. 27 с.

Посацький Б. С., Король Є. І., Кознарська Г. Є. Архітектурний образ міста : навч. посіб. Львів : Вид-во «Львівська політехніка», 2019. 140 с.

Воробйов В. В. Екополіс – світ зоряного майбутнього. Книжка XXI століття. Дніпро : Журфонд, 2020. 812 с.

Воробйов В. В. Еніологічні аспекти екополісів. До основ фізичної взаємодії. Від атома до двоядерно-фізичних субстанцій та живих хвиль : VIII міжнар. наук.-практ. конф. міжнар. академії біоенерготехнологій (04‒06 жовтня 2013 р.). Наукові праці дійсних членів та членів-кореспондентів. За наук. ред. В. А. Ткаченка. Дніпропетровськ, 2013. С. 259–275.

Дідик В. В., Павлів А. П. Планування міст : підруч. для студ. вищ. навч. закл. Львів : Національний ун-т «Львівська політехніка», 2006. 411 с.

Фомін І. О. Основи теорії містобудування : підруч. Київ : Наукова думка, 1997. 191 с.

Шило О. С. Початки планувальної ритмодинаміки регіональних архітектурно-ландшафтних систем. Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. 2003. № 3. С. 53–57.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-24