ОБВАЛОВАНЕ ПОСЕЛЕННЯ НА МІСЯЦІ З УРАХУВАННЯМ ВНУТРІШНІХ І ЗОВНІШНІХ ЕФЕКТІВ ПОЛЯРИЗАЦІЇ ЙОГО ПРОСТОРУ

Автор(и)

  • В. В. Воробйов Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • О.С. Шило Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.290823.40.969

Ключові слова:

Місяць, обваловане поселення, внутрішні та зовнішні ефекти поляризації

Анотація

Постановка проблеми. В основі сучасних проектів поселень на Місяці, що розробляються країнами Космічного клубу, лежать досягнення науково-технічного прогресу та новітні технології у різних сферах знань, включаючи знання у галузі космічної медицини. Це вважається об'єктивним, виправданим та раціональним. Генерація інформації продовжується. З'являються  нові  науки та можливості їх застосування практично. Це суттєво впливає на розворот нової місячної гонки. Змагання за освоєння ресурсів нашого космічного сусідка набувають все нових і нових граней. Україна бере участь у цьому марафоні в кооперації з іншими країнами. ПДАБА не залишається осторонь. Серед багатьох питань, які розробляються її фахівцями, – питання про урахування принципово нових підходів до формоутворення обвалованих місячних поселень. Наприклад, підходів до створення геометричної форми обвалованого місячного поселення на основі урахування явищ внутрішньої та зовнішньої поляризації середовища. Цей ефект виникає за фактом існування будь-якої фізичної форми (поселення), незалежно від матеріалів, з якого вона створена. Він суттєво впливає на психофізіологію людського організму. Мета статті – розкрити архітектурно-містобудівні особливості формоутворення місячного поселення на основі врахування явищ внутрішньої та зовнішньої поляризації його середовища.

Біографії авторів

В. В. Воробйов, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра архітектурного проєктування та містобудування, канд. арх., проф.

О.С. Шило, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра архітектурного проєктування та містобудування, ст. виклад.

Посилання

Археоастрономія. Астрономічний енциклопедичний словник. За заг. ред. І. А. Климишина, А. О. Корсунь. Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України, Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. 27 с.

Вакарчук І. О. Квантова механіка. 4-е вид., доп. Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2012. 872 с.

Воробйов В. В. Енергоінформаційні проблеми тераформування планет. Вихідні положення нової наукової парадигми інноваційних технологій охорони здоров'я, освіти та філософії системного мислення планетарної цивілізації планети Земля. До основ фізичної взаємодії : матер. XII міжнар. наук.-практ. конф. міжнар. академії біоенерготехнологій (22‒23 жовтня 2021 р.). За наук. ред. д. е. н., проф. В. А. Ткаченка. Дніпро, 2021. С. 129–138.

Висоцький В. І. Квантова механіка та її використання в прикладній фізиці. Київ : ВПЦ «Київський ун-т», 2008. 367 с.

Полякова О. О. Типы астрономических планировок в археологических памятниках (методологические аспекты). Челябинск : АТОКСО, 2003. 25 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-08