АНАЛІЗ ТРАВМАТИЗМУ ТА ЗАГИБЕЛІ ЛЮДЕЙ ЧЕРЕЗ ПОРУШЕННЯ ВИМОГ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • А. С. БЄЛІКОВ Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • О. П. ТОДОРОВ Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • О. В. ШИБА Дніпропетровський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Міністерства внутрішніх справ України, Україна
  • В. М. ЖУРБЕНКО Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.241023.55.993

Ключові слова:

травматизм, горіння, будівельні конструкції, горючість, пожежна небезпека, охорона праці

Анотація

Постановка проблеми. Аналізом досліджень установлено, що основна причина травматизму на підприємствах вугільної, хімічної, будівельної та ін. промисловості полягає у фізичному зносі технологічного обладнання, машин і механізмів, які не відповідають вимогам безпеки. Велика частка виробничого та невиробничого травматизму зі смертельними наслідками припадає на зношення конструкцій будівель і споруд, які перебувають в аварійному стані. Причиною травматизму найчастіше стає порушення працівниками підприємств вимог безпеки, охорони праці та санітарно-гігієнічних умов праці. Пожежна небезпека показує, що відчутний матеріальний збиток економіці в усьому світі завдають пожежі, значно ускладнюючи екологічну обстановку, наражаючи на небезпеку життя людей. Так, в Україні щороку виникає понад 50 тис. пожеж, у яких гинуть люди, а матеріальні збитки перевищують сотні мільйонів гривень, побічні збитки у 20 разів більші. Аналіз показав, що значна частина нещасних випадків трапляються з працівниками, які виконують одноразові роботи та прийняті на роботу не за трудовим договором, а за договором підряду. В Україні щодня на виробництві травмується в середньому 140–80 осіб, з них 20 стають інвалідами, 4–5 осіб вмирають. Мета статті – дослідження причин та наслідків порушень вимог нормативних та законодавчих актів безпеки, які призводять до травматизму та загибелі людей. Висновок. З’ясовано, що значна частина травмування та загибелі людей пов’язана з експлуатацією та утриманням будівель і споруд, порушенням власниками підприємств нормативних та законодавчих актів з питань охорони праці, безпеки та санітарно-гігієнічних умов праці. Також на підприємствах України проводиться робота на зношеному технологічному обладнанні, що спричинює тяжкі наслідки у вигляді смертельного травмування.

Біографії авторів

А. С. БЄЛІКОВ, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра безпеки життєдіяльності, докт. техн. наук, проф.

О. П. ТОДОРОВ , Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра безпеки життєдіяльності, аспірант

В. М. ЖУРБЕНКО , Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра безпеки життєдіяльності, аспірантка

Посилання

Березуцький В. В. Ризик орієнтований підхід в охороні праці. Saarbrücken : LAP Lambert Academic Publishing, 2019. 108 с.

Сафонов В. В. , Бєліков А. С. , Папірник Р. Б та ін. Інженерні рішення з охорони праці при розробці дипломних проектів інженерно-будівельних спеціальностей : підруч. Під заг. ред. засл. діяча науки і техніки України, д. т. н., проф. Бєлікова А. С. Дніпро : Журфонд, 2020. 366 с.

Рожков А. П. Пожежна безпека. Київ : Пожінформтехніка, 1998. 256 с.

Карамзіна О. О. Статистичний бюлетень. Травматизм на виробництві у 2015−2020 роках. Київ : Держкомстат України, 2021.

Лактіонов С. О., Сєріков Я. О. Виробничий травматизм і професійна захворюваність як проблема сучасності: аспекти, причини, шляхи запобігання. Безпека людини у сучасних умовах : Міжнародна конференція. Харків : НТУ «ХПІ», 2015. С. 219–224.

Статичний щорічник України : збірник. URL : https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/Arhiv_u/01/ Arch_zor_zb.htm (Дата звернення : 09.09.2023).

Державна служба України з питань праці «Матеріали по травматизму». URL : http://4ua.co.ua/life/yb3bc78a4c53b89421206d37_0.html (Дата звернення : 09.09.2023).

Інститут державного управління та науки дослідження цивільного захисту аналітични довідки про пожежі. URL : https://idundcz.dsns.gov.ua/upload/1/7/6/3/3/8/9/analitychna-dovidka-pro-pojeji-032023.pdf (Дата звернення : 09.09.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-07