ДО ПИТАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ВПЛИВУ НЕГАТИВНИХ ТА ШКІДЛИВИХ ФАКТОРІВ НА ВИНИКНЕННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Автор(и)

  • А. С. Бєліков Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • Ю. Е. Стрежекуров Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • С. Ю. Рагімов Національний університет цивільного захисту України, Україна
  • В. В. Харченко Відділ Дніпропетровського НДЕКУ МВС України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.261223.7.1001

Ключові слова:

професійні захворювання, негативні фактори, шкідливий вплив, охорона здоров'я на робочому місці, мікроклімат робочого середовища, умови праці, превентивні заходи, огляд професійних ризиків, безпека та здоров'я праці, вплив середовища на організм

Анотація

Людина більшість часу проводить у закритих приміщеннях, і до 40 % цього часу припадає на її робоче місце. Отже, умови навколишнього середовища, чи то вдома, чи на роботі, мають суттєвий вплив на організм людини та її працездатність. Сучасний світ зазнає впливу більш ніж сотні реально наявних негативних факторів, які впливають на промисловість, побут і природне середовище. За стандартами, визначеними в ДСТУ-Н Б А.3.2-1:2007 «Система стандартів безпеки праці. Настанова щодо визначення небезпечних і шкідливих факторів та захисту від їх впливу при виробництві», фактори навколишнього простору розділяються на кілька груп: фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні. Наявність цих факторів впливає на стан здоров'я та безпеку людини під час виконання професійних обов'язків. Мета статті − проведення комплексного аналізу впливу негативних та шкідливих факторів на виникнення професійних захворювань у робочому середовищі з метою розробки рекомендацій щодо покращення умов праці та запобігання професійним захворюванням. Висновок. 1. Необхідний комплексний підхід до вирішення завдань створення безпечних умов  роботи, а також нормальних умов для роботи персоналу підприємства. 2. Значний склад комплексного впливу на працівників виробництва шкідливих факторів потребує забезпечення оптимальних умов праці та збереження здоров'я робітників. 3. Важливо дослідження спільного впливу різних факторів виробничого середовища на організм працівника на виробництвах з використанням високих температур. 4. Оцінка умов праці на місцях з підвищеними тепловими випромінюваннями ще не є повною, оскільки при цьому не враховуються якісні характеристики теплових випромінювань, такі як спектральний склад, векторний розподіл енергії, вплив бризок та частинок розпеченого металу, режим роботи джерел теплового випромінювання. 5. На підставі аналізу зібраних даних на робочих місцях у цехах петургійних та металургійних підприємств, виявлено, що найбільш небезпечним і складно захищеними та малодослідженими з точки зору умов праці є робочі місця та ділянки з підвищеними тепловими випромінюваннями, де вимоги санітарних норм перевищуються більш ніж в 100 разів. 6. Кількісні та якісні характеристики надлишкового теплового випромінювання, такі як спектральний склад (пряме та трансформоване випромінювання) та векторний розподіл, а також вплив бризок та частинок розпеченого металу, не враховувалися при вирішенні завдань щодо захисту від теплового випромінювання. 7. На сьогодні відсутня єдина методика для дослідження умов праці та розробки рекомендацій щодо їх поліпшення.

Біографії авторів

А. С. Бєліков, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра безпеки життєдіяльності, докт. техн. наук, проф.

Ю. Е. Стрежекуров , Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра безпеки життєдіяльності, аспірант

С. Ю. Рагімов , Національний університет цивільного захисту України

Кафедра організації і технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт, канд. техн. наук, доц.

В. В. Харченко , Відділ Дніпропетровського НДЕКУ МВС України

Завідувач відділу

Посилання

Бородай А. М. Вплив умов праці на продуктивність роботи працівників. Матеріали ІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. студ. та мол. наук. (09−11 листопада 2021 р.). 2021. С. 76.

ДСТ 12.0.003-74*. ССБТ. Небезпечні і шкідливі виробничі фактори. Класифікація. Вид. офіц. Київ : Мінрегіон України, 2012. URL: https://budinfo.org.ua/doc/1810987/DST-12-0-003-74-SSBT-Nebezpechni-i-shkidlivi-virobnichi-faktori-Klasifikatsiia

ДСТУ-Н Б А.3.2-1:2007. Система стандартів безпеки праці. Настанова щодо визначення небезпечних і шкідливих факторів та захисту від їх впливу при виробництві будівельних матеріалів і виробів та їх використанн в процесі зведення та експлуатації об`єктів будівництва. Вид. офіц. Київ : Мінрегіон України, 2007. (Державні будівельні норми України). URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=40230

Грибан В. Г., Негодченко О. В. Охорона праці : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 280 с. ISBN 978-966-364-832-3.

Садовой А. В., Сафонов В. В., Стрежекуров Э. Е., Вьюненко Е. А. Улучшение микроклимата промышленных и гражданских зданий и сооружений оптимизацией подбора теплозащитных материалов и исследование их характеристик. Збірник наукових праць Дніпродзержинського державного технічного університету. № 3 (13). 2009.

Кундієв Ю. І., Нагорна А. М., Добровольський Л. О. Порівняльна характеристика стану професійного захворювання в Україні і світі. Український журнал з проблем медицини праці. 2009. № 2 (18). С. 1–3.

Тімошина Д., Лубянова І., Басанець А., Харченко Т. Стан професійної захворюваності в Україні. Охорона праці. 2010. № 3. С. 48–53.

Чернюк В. І., Вітте П. М. Оцінка ризиків здоров‘ю та управління ними як проблема медицини праці. Український журнал з проблем медицини праці. № 1. 2005. С. 47–53.

Ефремов С. В., Малаян К. Р., Малышев В. П., Монашков В. В. и др. Безопасность жизнедеятельности. Лабораторный практикум. Санкт-Петербург : Изд-во СПбГПУ, 2011. 129 с.

Племянніков М. М., Яценко А. П., Корнілович Б. Ю. Хімія і технологія скла. Високотемпературні процеси. Київ : Освіта України, 2015. 184 с.

Биковський О. Г., Лазуткін М. І. Охорона праці при виробництві конструкцій з кольорових металів. Вісник НТУ. Харків : ХПІ, 2012.

Кундієв Ю. І., Нагорна А. М. Професійне здоров‘я в Україні : епідеміологічний аналіз. Київ : Авіцена, 2006. 316 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-24