ОТРИМАННЯ МЕТАЛІВ ІЗ ВТОРИННОЇ СИРОВИНИ. ПОРОШОК СРІБЛА

Автор(и)

  • Д. Г. Королянчук ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна
  • В. І. Овчаренко ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.261223.78.1008

Ключові слова:

метали, срібло, вторинна сировина, відновник, морфологія поверхні

Анотація

Вступ. Порошок срібла − один із найбільш застосовуваних матеріалів у промисловості. У вільному або у спеченому (спресованому) стані він знаходить дуже широке використання у медицині як елемент антисептичних засобів, в електроніці як основа провідникових паст, струмопровідних клеїв і контактів, призначених для замикання і розмикання електричних ланцюгів виробництві багатошарових керамічних конденсаторів тощо. Завдяки своїй високій електропровідності порошок срібла також використовується у вигляді катодного матеріалу в елементах сонячних батарей. В умовах сьогодення досить актуальне розроблення матеріалів для альтернативних джерел енергії. Як компонент активної маси в хімічних джерелах струму теж можна використовувати срібний порошок. Відомо, що на характеристику активної маси впливають властивості порошку, а саме – розмір та форма частинок. Матеріали та методика. Запропоновано як вихідну сировину для видобутку порошків срібла використовувати плати радіоелектронної апаратури. Виявлено відновник, швидкість відновлення та режими одержання дрібнодисперсних порошків срібла після переробки вторинної сировини. Результати. Досліджено вплив параметрів відновлення порошків срібла, а саме – тип відновника та швидкість відновлення. Встановлено, що у процесі формування порошків срібла формується розвинена морфологія та простір між частинками, що збільшує площу поверхні, за рахунок чого поліпшаться робочі характеристики різних пристроїв, в яких як компонент може бути використаний порошок срібла. Наукова новизна. Встановлено фактори, які впливають на розмір та форму частинок порошку срібла, а саме – тип відновника та швидкість відновлювання. Висновки. З’ясовано, що розмір частинок срібла залежить від швидкості відновлення. Чим сильніший відновник, тим вища швидкість відновлення металу та тим більший розмір частинок. Зміна швидкості відновлення (сповільнення або прискорення) дозволяє отримувати частинки срібла з потрібним розміром. Беззаперечною перевагою методу отримання порошку срібла шляхом відновлення − це формування металу високої чистоти, що позитивно впливає на властивості.

Біографії авторів

Д. Г. Королянчук , ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»

Кафедра матеріалознавства, н. с., ст. викл.

В. І. Овчаренко , ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»

Кафедра матеріалознавства, канд. техн. наук, доц.

Посилання

Переработка вторичного сырья, содержащего драгоценные металлы. Под ред. Ю. А. Карпова. 1996. 290 с.

Самсонов А. И., Козловский К. П., Пластовец А. В. [и др.] Обогащение модулей радиоэлектронного лома, содержащих драгоценные металлы. Металургія : наукові праці ЗДІА. Запоріжжя : РВВ ЗДІА, 2004. Вип. 9. С. 56−59.

Андронов В. П., Высоцкий Л. Н., Маренков Е. А. Опробование драгоценных металлов в полуфабрикатах, изделиях и отходов производства. 1980. 255 с.

Брюквин В. А., Винецкая Т. Н. Процесс гидрохимического удаления припойных материалов из лома и отходов электронной техники. Цветные металлы. 1998. № 7. С. 35−36.

Лолейт С. И., Стрижко Л. С. Извлечение благородных металлов из электронного лома. 2009. 156 с.

Білявський Г. О., Падун М. М., Фурдуй Р. С. Основи загальної екології. Київ : Либідь, 1993. 300 с.

Комаров О. С., Ковальовський В. Н., Чаус А. С. та ін. Технологія конструкційних матеріалів: підруч. Під заг. ред. Комарова О. С. Марганець : Нове знання, 2005. 560 с.

Кипарисов С. С., Либенсон Г. А. Порошковая металлургия. 1980. 496 с.

Одноралов Н. В. Гальванотехника в декоративном искусстве : учеб. пособ. Изд. 2-е, доп. 1974.

Смирнова А. В., Кокорин Г. А., Полонская С. М. [и др.]. Электронная микроскопия в металловедении : справочник. 1985. 192 с.

Уманский Я. С., Скаков Ю. А., Иванов А. Н., Расторгуев Л. Н. Кристаллография, рентгенография и электронная микроскопия. 1982. 632 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-26