АНАЛІЗ МЕТОДІВ МОНІТОРИНГУ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ ТА ЗАКОНОДАВЧИХ І НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТІВ

Автор(и)

  • С. В. Шатов Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • С. В. Богаченко Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.261223.136.1016

Ключові слова:

оцінка технічного стану, моніторинг технічного стану, експлуатація будівель та споруд

Анотація

Постановка проблеми. Стабільність і безпека будівель та споруд безпосередньо залежать від технічного стану їх конструкцій. Для попередження виникнення аварійних ситуацій необхідно підтримувати конструкції в працездатному стані, що досягається шляхом оцінювання їх відповідності нормативним та проєктним вимогам. Відповідно постає питання в розгляді існуючих методів моніторингу та законодавчих і нормативних документів пов’язаних з оцінкою технічного стану, яка розглядається в контексті складової моніторингу. Мета роботи − вивчення положень законів і нормативних документів, пов’язаних із моніторингом технічного стану будівель та споруд, огляд існуючих методів моніторингу та визначення подальшого напрямку дослідження з удосконалення інструментарію для ведення моніторингу. Висновки. Моніторинг і оцінення технічного стану будівель та споруд являються невід'ємною частиною сучасної інженерної практики, які закріплені як на законодавчому рівні, так і в нормативних документах будівельної галузі. Аналіз показав, що для проведення безперервного моніторингу технічного стану наявні готові рішення як приладів вимірювання, так і програмного забезпечення. Під час виконання моніторингу, основаного на періодичному оцінюванні технічного стану, найменш розвинутими виявились інформаційні системи, які забезпечують збір, систематизацію, обробку, зберігання, доступ, відображення і розповсюдження даних про стан конструкцій будівель і споруд у різні періоди будівництва та експлуатації.

Біографії авторів

С. В. Шатов , Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра будівельних і дорожніх машин, докт. техн. наук, доц.

С. В. Богаченко , Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра технології будівельного виробництва, аспірант

Посилання

Березюк А. Н., Савицкий Н. В., Шимон Н. И. и др. Диагностика и оценка технического состояния строительных конструкций и оснований зданий и сооружений. Днепропетровск, 1996, 176 с.

Бильченко А. В., Кислов А. Г. Особенности системы мониторинга физического состояния городских мостов. Наука та прогрес транспорту. Вісник Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту. Вип. 39. 2011. С. 23−26.

ДБН А.2.2-3-2014. Склад та зміст проектної документації на будівництво. Київ : Мінрегіон України, 2014. 33 с.

ДБН В.2.2-15-2019. Житлові будинки. Основні положення. Київ : Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, 2019, 44 с.

ДБН В.3.1-2-2016. Ремонт і підсилення несучих і огороджувальних будівельних конструкцій і основ промислових будинків та споруд. Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2016. 68 с.

ДСТУ Б В.2.6-210:2016. Оцінка технічного стану сталевих будівельних конструкцій, що експлуатуються. Київ : ДП «Науково-дослідний інститут будівельного виробництва», 2016. 53 с.

ДСТУ-Н Б В.1.2-18:2016. Настанова щодо обстеження будівель і споруд для визначення та оцінки їх технічного стану. Київ : ДП «Науково-дослідний інститут будівельного виробництва», 2017. 44 с.

Закон України про регулювання містобудівної діяльності № 3038-IV. Київ, 2011.

Лучко І. Й., Коваль П. М., Дем'ян М. Л. Методи дослідження та випробування будівельних матеріалів і конструкцій. HAH України : Фіз.-мех. ін-т ім. Г. В. Карпенка. Львів : Каменяр, 2001. 425 с.

Попруга Д. В., Валовой О. І. Проблеми моніторингу технічного стану будівель і споруд. Вісник Криворізького національного університету. Вип 34. 2013. С. 186−190.

Порядок проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва : постанова Кабінету Міністрів України № 257 від 12 квітня 2017 р. Київ, 2017.

Суханов В. Т., Коробко О. О., Лисенко В. А. Діагностика, оцінка та методи обстеження. Одеса : Optimum, 2005. 190 с.

Трикоз Л. В., Юрченко Р. В. Систематизація дефектів залізобетонних мостів залізниць України

за результатами їх обстеження. Збірник наукових праць Українського державного університету залізничного транспорту. Вип. 197. 2021. С. 18−28.

МcRae J. B., Simmonds T. Long-term stability of vibrating wire instruments. One manufacturer’s perspective. Proceedings of the 3th International Symposium on Field Measurements in Geomechanics. FMGM. Oslo, Norway, 1991. С. 283–293.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-26