РОЗРОБКА КОНЦЕПТУ БАЗИ ДАНИХ ДЛЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ДОСВІДУ ЕКСПЛУАТАЦІЇ БУДІВЕЛЬ ТА СПОРУД

Автор(и)

  • С. В. Шатов Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Ukraine
  • С. В. Богаченко Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.270224.150.1035

Ключові слова:

оцінка технічного стану, моніторинг технічного стану, експлуатація будівель та споруд, інформаційні системи, база даних

Анотація

Постановка проблеми. На сьогоднішній день основний спосіб контролю стану будівель та споруд –періодичне оцінювання технічного стану та моніторинг. Це важлива практика, яка гарантує надійність та безпеку експлуатації будівель і споруд та їх конструкцій, допомагаючи виявити та встановити явні і можливі причини появи дефектів та пошкоджень. Однак існуюча практика зберігання результатів обстежень та моніторингу найчастіше зводиться до записів у звітах на паперових носіях, що ускладнює аналіз із часом. Таким чином, виникає необхідність у створенні цифрової інформаційної системи, призначеної для обліку та зберігання результатів моніторингу будівель та споруд. Це дозволить зробити дані доступними та організованими для фахівців, спростивши аналіз та забезпечивши їх ефективне використання для прийняття рішень. Така система зможе значно підвищити безпеку та ефективність управління будівлями та спорудами. Мета роботи − розроблення  архітектури бази даних для цифровізації інформації, пов’язаної з обстеженням та моніторингом технічного стану будівель та споруд. Висновки. Створена структура бази даних дозволить зберігати інформацію про будівлі, їх власників, місцезнаходження, конструкції, виявлені в ході візуального та інструментального обстежень дефекти та пошкодження, а також організаційні та технічні заходи направлені на приведення конструкцій у нормальний технічний стан або зменшення впливу негативних факторів. Це сприятиме більш ефективному управлінню та допоможе підтримувати об’єкти нерухомості в працездатному стані, знижуючи ймовірність виникнення аварійних ситуацій.

Біографії авторів

С. В. Шатов , Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра будівельних і дорожніх машин, докт. техн. наук, доц.

С. В. Богаченко , Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра технології будівельного виробництва, аспірант

Посилання

Бровко Д. В. Урахування технічного стану конструкцій і елементів промислових будівель та споруд, що реконструюються, для визначення терміну наступного обстеження і паспортизації. Вісник Криворізького національного університету. Вип 35. 2013. С. 26−30.

ДСТУ ISO/IEC 2382-15:2017 (ISO/IEC 2382:2015, IDT). Інформаційні технології. Словник термінів. Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2017. 464 с.

Клименко Є. В. Методологія оцінювання, прогнозування та регулювання технічного стану будівель і споруд із залізобетону : автореф. дис. … канд. тех. наук : 05.23.01 Львів, 2008. 26 с.

Попруга Д. В., Валовой О. І. Проблеми моніторингу технічного стану будівель і споруд. Вісник Криворізького національного університету. Вип. 34. 2013. С. 186−190.

Про затвердження форми паспорта об’єкта будівництва : наказ від 10.11.2017 р. № 298. Київ : Мін-во регіонального розвитку, буд-ва, ЖКГ України, 2017. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1460-17#Text

Elmasri R., Navathe S. B. Fundamentals of Database Systems. Pearson, 2016. 1242 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-12