ПРО ДОЦІЛЬНІСТЬ ВИКЛАДАННЯ СТУДЕНТАМ ДИСЦИПЛІНИ ІЗ ЗАХИСТУ ВІД ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ЗАБРУДНЕННЯ

Автор(и)

  • Г. С. Калда Хмельницький національний університет, Україна
  • В. В. Шевеля Хмельницький національний університет, Україна
  • К. А. Рибалка Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • М. Стренк Жешувська політехніка, Польща

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.270224.75.1026

Ключові слова:

електромагнітне випромінювання, захист, дослідження, електросмог

Анотація

Постановка проблеми. Електромагнітне випромінювання – це поєднання електричного та магнітного випромінювання, енергія якого, впливаючи на дане матеріальне тіло, не викликає в ньому процесу іонізації. Природне електромагнітне випромінювання не тільки гарантує правильний розвиток кожного живого організму, а й впливає на зміну пори року та погоду. Людина порушила природне електромагнітне середовище Землі, включивши в це середовище пристрої, які випромінюють електромагнітну енергію в широкому діапазоні частот. Штучні електромагнітні поля супроводжують нас скрізь: і вдома, і на роботі, і в дорозі, і під час відпочинку. Велике гігієнічне значення для забезпечення належних умов життєдіяльності населення має санітарно-гігієнічний стан навколишнього середовища, в тому числі санітарно-гігієнічний стан електромагнітного становища населених міст. Електромагнітне становище в містах та інших населених пунктах створюється великою кількістю радіотехнічних та електротехнічних засобів господарського, оборонного та іншого призначення. Мета – проведення системного аналізу впливу електромагнітного випромінювання від різного роду електричного обладнання на навколишнє середовище. Показано, що електромагнітне випромінювання небезпечне як для населення в цілому, особливо для дітей, так і для персоналу, який обслуговує потужне обладнання – джерела електромагнітного випромінювання. Висновок. Дослідження електромагнітних випромінювань у навколишньому середовищі показують, що тривалий вплив потужних електромагнітних полів може стати причиною захворювань і навіть смерті людей. Тому слід дотримуватись правил використання штучних джерел електромагнітного випромінювання задля мінімізації шкоди як здоров’ю людей, так і всьому навколишньому середовищу. Ці правила не настільки складні для їх виконання, але досить ефективні. А для фахівців з охорони праці та цивільної безпеки ці знання дадуть можливість створити безпечні умови на робочих місцях.

Біографії авторів

Г. С. Калда , Хмельницький національний університет

Кафедра будівництва та цивільної безпеки; кафедра водопостачання та водовідведення, Жешувська політехніка, докт. техн. наук, проф.

В. В. Шевеля , Хмельницький національний університет

Кафедра будівництва та цивільної безпеки, докт. техн. наук, проф.

К. А. Рибалка , Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра безпеки життєдіяльності, канд. техн. наук, доц.

М. Стренк , Жешувська політехніка

Кафедра водопостачання та водовідведення, маг.

Посилання

Калда Г. С., Шевеля В. В., Бєліков А. С., Килимник О. М. Захист від радіаційного та електромагнітного випромінювання : навч. посіб. (гриф МОНмолодьспорту України № 1/11-19107 від 12.12.2012 р). Камянець-Подільський, 2013. 448 с.

Kalda G., Maj K. Analiza zanieczyszczeń promieniowaniem elektromagnetycznym Podkarpacia. Jornal of Civil Engineering, Environment and Architecture. T. XXXI, z. 61, № 1. Poland, 2014. Pp. 119–134.

Kalda G., Wawryca М. Zagrożenie elektromagnetyczne środowiska w Polsce. Zeszyty naukowe Politechniki Rzeszowskiej, Budownictwo i Inżynieria Środowiska. Z. 57 (1/10), № 271. Poland, 2010. Pp. 31–43.

Калда Г. С. Захист від іонізуючого та електромагнітного випромінювання як складова частина предмету «Безпека життєдіяльності». Напрями удосконалення вищої освіти з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності : зб. матер. Всеукр. наук.-практ. сем. Херсон, 6−7 червня 2012 р. С. 112–115.

Бірдус Л. В. Негативний вплив електромагнітного випромінювання на здоров’я та працездатність людини. Концептуальні засади формування менеджменту в Україні : матер. V наук.-практ. конф. 17 грудня 2013 р., Київ: «Персонал», 2013. С. 34–37.

Закон України «Про охорону праці». № 2694-XII від 14.10.1992. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 1992. № 48. 668 с.

Державні санітарні норми і правила при роботі з джерелами електромагнітних полів : ДСанПіН 3.3.6.096-2002. Офіційний вісник України. 07.09.2009. № 66.

Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska. 2008. № 25, p. 150.

Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 12 listopada 2007 r. w sprawie zakresu i sposobu prowadzenia okresowych badań poziomów pól elektromagnetycznych w środowisku. 2008. № 221, p. 1645.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-20 — Оновлено 2024-04-20

Версії