МОДЕЛЮВАННЯ ПОЛЕГШЕНОГО ПЛОСКОГО ПЕРЕКРИТТЯ З ПУСТОТАМИ ІЗ ПЛАСТИКОВИМИ КУЛЯМИ

Автор(и)

  • О. Л. Буцька Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • Т. Д. Нікіфорова Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • Р. В. Буцький ФОП, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.260324.7.1036

Ключові слова:

збірно-монолітне будівництво, збірно-монолітне перекриття, плоске полегшене перекриття, пустотоутворювач, перекриття з пустотами, перекриття з пустотоутворювачами

Анотація

Постановка проблеми. Збірно-монолітне будівництво у вітчизняній та загальносвітовій практиці в останні роки займає значну частку у галузі будівництва. Запропоновано досить велику кількість конструкцій збірно-монолітних полегшених перекриттів, а також окремих конструктивних елементів. Використання полегшених перекриттів у будівництві житлових і громадських будівель дозволяє істотно знизити витрату матеріалів і власну масу конструкцій і збільшити розмір тимчасових навантажень і прогонів, що перекриваються. Незважаючи на це, не можна сказати, що знайдено найефективніші конструктивні рішення, здатні максимально задовольнити вимоги споживачів, архітекторів та будівельників. Виходячи з цього, запропоновано та досліджено досить ефективне з погляду будівництва та подальшої експлуатації конструктивне рішення полегшеного збірно-монолітного перекриття з порожнечами з пластиковими кулями. Конструктивне рішення полегшеного збірно-монолітного плоского перекриття з пустотами з пластиковими кулями має меншу масу, ніж у суцільних перекриттів, та оптимальне використання матеріальних ресурсів, а саме витрат бетону та арматури. Тому дослідження щодо визначення оптимальних параметрів конструкції плоского полегшеного перкриття з пустотоутворювачами з пластиковими кулями актуальне. Мета статті – провести числові дослідження напружено-деформованого стану запропонованої конструкції збірно-монолітного перекриття з пустотами з пластиковими кулями. Висновок. У результаті досліджень встановлено, що як матеріал для виготовлення пустот з кулями у плоских перекриттях раціонально використовувати порожнисті кулі з переробленої вторсировини. При цьому всі досліджені варіанти перекриттів із прогонами 6, 7, 8 м, та розмірами пустот з кулями діаметрами 180, 315 та 500 мм відповідають вимогам першої та другої груп граничних станів.

Посилання

Науково-технічні проблеми сучасного залізобетону-2003: Міжвідомчий науково-технічний збірник наукових праць (будівництво). Вип. 59, кн. 1, 2. Київ : Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій Держбуду України, 2003. 264 с.

The Original Voided Slab Technology. URL: https://www.bubbledeck.com/

Мадатян С. А. Новые технологии и материалы для арматурных работ в монолитном железобетоне. Технологии бетонов. 2006. № 3. С. 52–54.

Перельмутер А. В., Сливкер В. И. Расчетные модели сооружений и возможность их анализа. Изд. 2-е перераб. и доп. Киев : Сталь, 2002. 600 с.

ДБН В.1.2-2:2006. Навантаження і впливи. Київ : Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України, 2009. 97 с.

ДСТУ Б EN 1992-1-1:2010. Єврокод 2: Проектування залізобетонних конструкцій. Частина 1-1. Загальні правила і правила для споруд. Київ : Міністерство регіонального розвитку та будівництва України; ДП «Укрархбудінформ», 2012. 312 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-03