ВИБІР ОПТИМАЛЬНИХ ПАРАМЕТРІВ ПОЛЕГШЕНОГО ПЛОСКОГО ПЕРЕКРИТТЯ З ПУСТОТАМИ З ПЛАСТИКОВИМИ КУЛЯМИ

Автор(и)

  • О. Л. Буцька Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • Т. Д. Нікіфорова Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • Т. Ю. Шевченко Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • Р. В. Буцький ФОП, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.260324.13.1037

Ключові слова:

збірно-монолітне будівництво, збірно-монолітне перекриття, плоске полегшене перекриття, пустотоутворювач, перекриття з пустотами, перекриття з пустотоутворювачами

Анотація

Постановка проблеми. Архітектурно-будівельне проектування будівель із застосуванням залізобетону зумовило зростання числа об'єктів з індивідуальною об'ємно-планувальною структурою, багатою різноманітністю фасадних та об'ємних рішень. Сьогодні актуальним стало питання про ефективність застосування плоского збірно-монолітного полегшеного перекриття у зведенні багатоповерхових будівель з індивідуними об'ємно-планувальними та архітектурними рішеннями. В умовах ринкової економіки різко зріс інтерес до питання раціонального використання ресурсів, а саме витрат бетону та арматури в будівництві, що безпосередньо пов'язане із залученням інвестицій. Як відомо, під час проектування будівель зі збірно-монолітного залізобетону, на відміну від збірного, з'являється велика свобода в прийнятті об'ємно-планувальних параметрів будівлі, а також можуть існувати більш прості конструктивні рішення, зокрема, перекриттів. Конструктивне рішення перекриттів залежить від численних вимог, що висуваються в цілому до будівлі і безпосередньо до перекриття. Одна з вимог, що впливають на залученість інвестицій, – мала матеріалоємність перекриття при значних прогонах будівель різних конструктивних систем. Ефективне застосування полегшеного перекриття зі збірно-монолітного залізобетону з пустотами з пластиковими кулями у будівництві потребує всебічного техніко-економічного аналізу інноваційного рішення конструкції перекриття зі збірно-монолітного залізобетону. Мета статті – виконати техніко-економічне порівняння різних варіантів конструктивних рішень плоского полегшеного збірно-монолітного перекриття. Розглянуто вплив параметрів перекриття на витрату бетону та арматури. Висновок. Установлено, що як матеріал для виготовлення пустот із кулями у плоских перекриттях раціонально використовувати порожнисті кулі з переробленої вторсировини. При цьому всі досліджені варіанти перекриттів із прольотами 6, 7, 8 м та розмірами пустот із куль діаметрами 180, 315 та 500 мм відповідають вимогам першої та другої групи граничних станів.

Посилання

Науково-технічні проблеми сучасного залізобетону-2003: Міжвідомчий науково-технічний збірник наукових праць (будівництво). Вип. 59, кн. 1, 2. Київ : Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій Держбуду України, 2003. 264 с.

The Original Voided Slab Technology. URL: https://www.bubbledeck.com/

Мадатян С. А. Новые технологии и материалы для арматурных работ в монолитном железобетоне. Технологии бетонов. 2006. № 3. С. 52–54.

Перельмутер А. В., Сливкер В. И. Расчетные модели сооружений и возможность их анализа. Изд. 2-е перераб. и доп. Киев : Сталь, 2002. 600 с.

Степанов И. С. Экономика строительства : учеб. для вузов. Юрайт, 2002.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-03