КОНСТРУКЦІЇ ТЕЛЕСКОПІЧНИХ КОВШІВ СКРЕПЕРІВ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ЇХ ЗАПОВНЕННЯ

Автор(и)

  • Р. М. Кроль Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • М. А. Спільник Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.260324.51.1042

Ключові слова:

тягове зусилля, скрепер, телескопічний ківш, технологія заповнення, передня заслінка, телескопічна секція, порожнина ковша, маятникова задня стінка

Анотація

Постановка проблеми. Повне заповнення ковша скрепера «з шапкою» за рахунок тягового зусилля базового тягача складне і потребує значних тягових зусиль, котрі базовий тягач не в змозі розвинути, тому застосовують трактори-штовхачі або зчеплення скреперів у скреперний потяг і роботу за схемою «тягни-штовхай». Окремим напрямком розвиваються конструкції скреперів із примусовим завантаженням за рахунок різноманітних інтенсифікаторів – елеваторне завантаження, кидачі, гвинтові завантажувачі тощо, але суттєвим недоліком, окрім більшої маси скрепера та необхідності відбору частини крутного моменту від вала двигуна на привід інтенсифікатора, стала необхідність усунення інтенсифікатора з порожнини ковша під час розвантаження ґрунту. Мета статті – розроблення ковшів скреперів телескопічного типу збільшеної місткості, що дозволить виконувати заповнення ковша скрепера «з шапкою» лише за рахунок тягового зусилля базового тягача без використання трактора-штовхача. Запропонована технологія заповнення ковша здійснюється в три стадії. На першій стадії відбувається заповнення ґрунтом місткості передньої заслінки; на другій - відведення задньої стінки в крайнє положення телескопічної секції та заповнення ґрунтом простору, що утворився; на третій - відведення телескопічної секції з ґрунтом та задньої стінки у максимальне крайнє положення та заповнення ґрунтом простору, що утворився. Висновок. Запропоновано конструкції ковшів скрепера телескопічного типу збільшеної місткості та технології їх заповнення, що дозволяє виконувати заповнення ковша за рахунок тягового зусилля тягача, а збільшений об’єм – підвищити продуктивність скрепера в цілому.

Посилання

Хмара Л. А., Кравець С. В., Скоблюк М. П. та ін. Машини для земляних робіт : підруч. за заг. ред. Л. А. Хмари та С .В. Кравця. Харків : ХНАДУ, 2014. 548 с.

Хмара Л. А., Кравець С. В., Нічке В. В., Назаров Л. В., Скоблюк М. П., Нікітін В. Г. Машини для земляних робіт : навч. посіб. за заг. ред. Л. А. Хмари та С. В. Кравця. Рівне  Дніпропетровськ  Харків, 2010. 557 с.

Хмара Л. А., Карпушин С. А., Кроль Р. Н., Прусаков Д. В. Повышение эффективности рабочих процессов скреперов : матер. 1-ї міжнар. конф. «Наука і освіта  98». Т. 5. Дніпропетровськ : Наука і освіта, 1998. С. 182.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-03