ТЕХНОЛОГІЇ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ДЕМОНТАЖУ КОЛОН ЗРУЙНОВАНИХ, ПОШКОДЖЕНИХ І ТИХ, ЩО ВТРАТИЛИ СТІЙКІСТЬ ТА НЕСНУ ЗДАТНІСТЬ У РЕЗУЛЬТАТІ ВИБУХУ

Автор(и)

  • В. О. Наумов Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • Д. О. Проценко Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.260324.57.1043

Ключові слова:

будівля, споруда, метод, спосіб, зруйновані вибухом, пошкоджені, динамічні навантаження

Анотація

Технології та організація демонтажу зруйнованих, пошкоджених колон і тих, що втратили стійкість та несну здатність у результаті дії динамічних навантажень під час вибуху – дуже актуальна тема, оскільки ці події стали надзвичайно частими в сучасному світі, і майже завжди викликають пошкодження будівель та споруд як цивільної, так і промислової інфраструктури. Демонтаж таких конструкцій – це необхідний етап у знесенні старих будівель для будівництва нових, а також відновлення та реконструкції будівель та інфраструктури. Розроблення та вдосконалення технологічних методів та способів демонтажу пошкоджених колон, створення нових механізмів та пристроїв має велике практичне значення в будівництві та реконструкції об'єктів інфраструктури. Мета роботи: дослідження методики вибору ефективних ОТР, які забезпечують інтенсифікацію демонтажних робіт та скорочення терміну реконструкції та відновлення будівель та споруд. Об’єкт дослідження: технологічні процеси, які відбуваються під час демонтажу сучасних конструкцій. Предмет дослідження: технологічні параметри та техніко-економічні показники технологічних процесів, які необхідно виконати під час демонтажу сучасних конструкцій, базуючись на можливостях української будівельної галузі. Виклад матеріалу. Щоб досягнути мети дослідження виконані такі завдання:

  • проаналізовано, яку частину від об’єму всієї будівлі займають залізобетонні та металеві колони;
  • знайдено конкретні приклади реального використання різних методів демонтажу колон пошкоджених або зруйнованих вибухом;
  • проаналізовано частоту використання різних методів демонтажу колон;
  • визначено ключові фактори, які впливають на обрання методу демонтажу колон.

Результати дослідження дозволять обрати найефективніший ОТР який забезпечує інтенсифікацію демонтажних робіт і скорочення терміну реконструкції та відновлення будівель та споруд. 

Посилання

Скрипник О. С., Іващенко М. Ю. Будівлі і споруди та їх поведінка в умовах надзвичайних ситуацій : конспект лекцій для студентів денної та заочної форм навчання, першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 263 – Цивільна безпека, освітня програма «Цивільний захист». Харків : Харків нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова, 2021. 158 с.

Васильченко О. В., Квітковський Ю. В., Миргород О. В., Стельмах О. А. Будівельні конструкції та їх поведінка в умовах надзвичайних ситуацій : навч. посіб. Харків : ХНАДУ, 2015. 488 с.

Штучний інтелект. URL: https://openai.com/gpt-4

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-03