РОЗРОБКА КОНСТРУКТИВНОГО РІШЕННЯ ТРАВИЛЬНИХ АГРЕГАТІВ ДЛЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ В СИЛЬНОАГРЕСИВНИХ ГАРЯЧИХ СІРЧАНОКИСЛИХ РОЗЧИНАХ

Автор(и)

  • А. М. Березюк Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • М. І. Ганник Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • О. П. Мартиш Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • Р. Б. Папірник Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • О. О. Мартиш Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.040624.68.1060

Ключові слова:

полімербетон, фуранові смоли, агресивне середовище, травильні агрегати

Анотація

Постановка проблеми. Технологічний процес металургійних, трубопрокатних, хімічних і інших підприємств включає хімічну обробку металопродукції травленням у гарячих (60–80 оС) розчинах сірчаної кислоти концентрації 20–22 %. Такий спосіб хімічної обробки металопродукції здійснюється у травильних відділеннях підприємств у спеціальних ємностях (травильних агрегатах). Травильний розчин указаної концентрації й температури – це сильно агресивне середовище для всіх будівельних конструкцій із традиційних матеріалів. Існуючі технологічні травильні агрегати хімічної обробки металопродукції не забезпечують надійності і довговічності роботи і руйнуються через 1−2 роки експлуатації. Тому підприємства чорної металургії, які мають травильні відділення для хімічної обробки металоконструкцій, належать до підприємств із сильно агресивним середовищем і їх проектування повинно здійснюватися з урахуванням цих умов. Мета роботи – пошук і впровадження у виробництво механізмів підвищення стійкості полімербетонів в агресивному середовищі. Об’єкт дослідження – полімербетон на модифікованих фуранових смолах. Предмет дослідження – впровадження у виробництво і вивчення особливостей та удосконалення конструктивних рішень травильних ванн із матеріалів на основі полімербетонів у агресивному середовищі. Основна частина – розроблення конструктивного рішення технологічних травильних агрегатів із конструкційного корозійностійкого матеріалу (полімербетону на фуранових смолах). Висновки. Травлення металовиробів на підприємствах чорної металургії проводиться у сильноагресивних гарячих розчинах сірчаної кислоти 20–25 % концентрації за температури 60–80 0С. В умовах постійної дії сильноагресивних гарячих сірчанокислих розчинів навіть захист їх хімічно стійкими матеріалами не забезпечує необхідної їх надійності і довговічності. Для виготовлення таких конструкцій необхідний новий конструктивний матеріал, який сполучав би хімічну стійкість із міцністю і довговічністю. Таким матеріалом виявився конструктивно хімічно стійкий полімербетон на основі термореактивних фуранових смол, які володіють високою міцністю, універсальною хімічною стійкістю, що дозволяє принципово по-новому вирішити проблему надійності і довговічності технологічних агрегатів хімічної обробки металоконструкцій підприємств чорної і кольорової металургії. Нове конструктивне рішення технологічних травильних агрегатів з армополімербетону полягає в комплексі з амортизаційними брусками й удосконаленою системою вентиляції, які складаються з окремих елементів повної заводської готовності масою не більше 5 т, що дозволяє їх транспортування і монтаж у діючих цехах травильних відділів існуючими механізмами.

Посилання

Осипенко В. І., Поздєєв С. В., Тищенко І. Ю. Будівельні матеріали та їх поведінка при дії високих температур : навч. посіб. Черкаси, 2011. 170 с.

Березюк А. М., Папірник Р. Б., Ганник М. І., Мартиш О. П., Огданський І. Ф., Гайдар А. М. Внутрішні напруги в фуранових композитах і шляхи їх релаксації полімербетонів. Будівництво, матеріалознавство, машинобудування. Вип. 104. 2018. С. 54–59.

Дворкін Л. Й., Лаповська С. Д. Будівельне матеріалознавство : підруч. Рівне : НУВГП, 2016. 448 с.

Березюк А. М, Ганник М. І., Папірник Р. Б., Огданський І. Ф., Мартиш О. П., Гайдар А. М. Вплив відходів хімічних виробництв на особливості полімербетонів. Вісник Одеської державної академії будівництва та архітектури. 2018. Вип. 71. С. 84–88.

Лупир О. О. Дослідження пористої структури полімербетону на основі термореактивних фуранових смол. Методи визначення пористості. Український журнал будівництва та архітектури. 2021. № 3. С.19–26.

Березюк А. М., Ганник М. І., Папірник Р. Б., Мартиш О. П. Дослідження деформацій полімербетонів у різних середовищах за підвищених температур. Український журнал будівництва та архітектури. 2023. № 1. С. 7–14.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-29