ПЕРЕТВОРЕННЯ СИСТЕМИ ОЗЕЛЕНЕНИХ ТЕРИТОРІЙ МІСТА ДНІПРО В УМОВАХ ПОДАЛЬШОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКЗОГЕННИХ, ЕНДОГЕННИХ ТА АНТРОПОГЕННИХ ФАКТОРІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ

Автор(и)

  • В. В. Воробйов Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • О. С. Шило Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.040624.84.1062%20%20

Ключові слова:

озеленені території міста, сталий розвиток міста, ендогенні, екзогенні та антропогенні фактори, трансформація, природна та антропогенна підсистеми міста

Анотація

Постановка проблеми. Зміни ендогенних процесів, (пов'язаних з новим циклом руху енергії всередині Землі, наслідком чого стали зміни в характеристиках неотектоніки, сейсміки та в інших процесах), трансформації екзогенних факторів (пов'язаних із зовнішніми, космічними силами – радіацією, гравітацією, іншими, джерелами яких є, в першу чергу, цикли активності Сонця та інших космічних об'єктів), та антропогенних процесів (які теж входять до нового циклу зміни підходів до функціональної, структурно-планувальної та об'ємно-композиційної організації міст), а також зміни у біології, енергетиці та ментальності людей, та зміни у інших форм життя і на планеті, і в кожному з регіонів України, включаючи Дніпропетровську область, швидко прогресують. Строки початку змін різні. Проте загалом вони активізувалися в останній чверті ХХ – на початку ХХІ століття. Це викликає потребу перегляду підходів до перетворення системи озеленених територій міст. У тому числі – Дніпра. 14 вересня 2020 року в Україні введено в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України «Про Стратегію національної безпеки України». Розроблено «Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату» на період до 2030 року. Є також «Методичні рекомендації щодо здійснення стратегічної екологічної оцінки для містобудівної документації». Розроблено регіональні документи у контексті сказаного. Однак усі вони не враховують великої групи явищ, що визначають функціонування системи озеленення міста, які є первинними по відношенню до норм, представлених в офіцийних джерелах. Мета статті – розглянути підходи до концепції перетворення системи озеленених територій м. Дніпро на сучасному етапі його екологізації на основі подальшої трансформації ендогенних, екзогенних та антропогенних факторів сталого розвитку міста. 

 

Посилання

Крижановська Н. Я., Вотінов М. А., Смірнова О. В. Основи ландшафтної архітектури та дизайну : підруч. Харків : Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова, 2019. 348 с.

Актуальні проблеми озеленення населених міст: освіта, наука, виробництво, мистецтво формування ландшафту : Матер. ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (До 10-річчя відкриття напряму підготовки «Лісове та садово-паркове господарство»), 25–26 травня 2017 року. Біла Церква, 2017. 180 с.

Кучерявий В. П., Кучерявий В. С. Озеленення населених місць : підруч. для студ. вищ. навч. закл. Львів : «Новий Світ-2000», 2020. 666 с.

Перспективи розвитку лісового та садово-паркового господарства : матер. Всеукр. наук.-практ. конф. (14 грудня 2016 року); відп. ред. О. О. Непочатенко. Умань : ВПЦ «Візаві», 2016. 182 с.

Рослини та урбанізація : матер. восьмої Міжнар. наук.-практ. конф. «Рослини та урбанізація» (Дніпро, 5 березня 2019 р.). Дніпро, 2019. 153 с.

Ліси та урбоекосистеми України в умовах війни : стан, збереження та відновлення : тези доп. учасників Міжнар. наук.-практ. конф. (18 листопада 2022). Київ : ТОВ «ЦП «КОМПРИНТ», 2022. 98 с.

Черноносова Т. О. Міське зелене будівництво : конспект лекцій для студентів денної, заочної, прискореної форм навчання, слухачів другої вищої освіти спеціальності 192 – Будівництво та цивільна інженерія фахового спрямування «Міське будівництво та господарство». Харків. нац. унт міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова, 2018. 68 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-29